Skip to content
300

EETBARE TUIN / VOEDSELBOS

Eten uit eigen tuin is populairder dan ooit. Het besef dat ons landbouwsysteem meer kost dan het feitelijk oplevert – aan energie, vervuiling, bodemuitputting, verlies aan biodiversiteit – maakt dat veel mensen op kleine en grote schaal, zelf voedsel gaan produceren, en nu op een opbouwende en werkelijk duurzame manier.

Niets geeft bovendien meer voldoening en is lekkerder dan eten uit eigen tuin. En: als je het slim aanpakt hoeft helemaal niet moeilijk of bewerkelijk te zijn.

Droomt u van een eetbare tuin of voedselbos?

Buro Clabbers helpt u graag op weg met het ontwerpen van een aantrekkelijke eetbare tuin of een voedselbos.

Ook adviseert Buro Clabbers u graag voor wat betreft het eetbaarder maken van uw bestaande tuin. Buro Clabbers werkt zowel in opdracht van particulieren als bedrijven / agrariërs. Een doordacht en gelaagd ontwerp is de basis van waaruit gewerkt wordt.

Ruime ervaring met eetbare kruiden, struiken en bomen deed Buro Clabbers de afgelopen decennia op in eigen en andermans tuin. Als tuinder op een biologisch tuinbouwbedrijf werd op grotere schaal ervaring opgedaan met het op reguliere wijze voedsel verbouwen. Ook werd in 2014 de masterclass voedselbossen bij Xavier San Giorgi en Wouter van Eck gevolgd. Als medewerker van voedselboskwekerij Arborealis blijft de (eetbare) plantenkennis up to date!

Een voedselbos, iets voor u?

Een voedselbos is kortweg een door de mens ontworpen zeer divers eetbaar bossysteem, opgebouwd uit verschillende vegetatielagen waaronder bomen, struiken en vaste kruiden. De oost kan bestaan uit meer en minder bekende vruchten, noten, zaden, scheuten, bladeren, knollen of bijvoorbeeld kruiden.

Waarom een voedselbos?

Het werkelijk duurzaam verbouwen van voedsel vraagt om een andere kijk op de omgang met onze bodem en het daarbij horende aanbod aan eetbare gewassen. Het huidige landbouwsysteem – ook de biologische versie – heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt als het gaat om gebrek aan biodiversiteit (op je bord en in het veld) en bodemvruchtbaarheid.

Gelukkig kan het anders, opbouwender, en lekkerder!

Onder duurzaam wordt in dit geval verstaan dat het systeem zo goed als gesloten kan zijn voor wat betreft het verbruik van voedingsstoffen. Door de al maar toenemende biomassa – de planten groeien boven- en ondergronds – wordt het systeem steeds rijker. Omdat we de bodem niet meer bewerken krijgt het bodemleven bovendien de tijd om zich te ontwikkelen, en een symbiose met de planten aan te gaan. Zo wordt de kwaliteit van bodem en planten al maar rijker.  En de oogst des te voedzamer en lekkerder! En het allerbelangrijkste is: een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Vaak zie je al direct na aanplant van een voedselbos dat het leven in de bodem en op de plek zelf toeneemt. Ook vogels, insecten en andere dieren weten een jong voedselbos vaak al snel te vinden! Dat alleen al is dikke winst!

Om de principes van een voedselbos(je) te kunnen toepassen hoef je geen grootgrondbezitter te zijn. Ook hoeft je geen zeeën van tijd en donkergroene vingers te bezitten. Ook in een gemiddelde tuin kun je met deze principes een langlevend, rijk en eetbaar paradijsje ontwikkelen. Voor nu en in de toekomst!

Eetbare stad, eetbaar landschap

Het concept van het voedselbos kan op allerlei manieren toegepast worden, zowel in het landelijk gebied als in de stedelijke omgeving. Buro Clabbers heeft ervaring met verschillende type opdrachten en en locaties als het gaat om het ontwikkelen van eetbaar groen.

Sommige plekken lenen zich bij uitstek voor en natuurlijke en ruige inrichting en ontwikkeling, andere locaties vragen juist om een meer parkachtiger inrichting met een hoger onderhoudsniveau.

Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor uw situatie door te spreken.

 

Neem vrijblijvend contact op.

Scroll To Top